Recept na zeleninové suflé nejen pro děti

Na 4 porce si nachystejte:
– přibližně 500 g zeleniny (já jsem použila, co jsme zrovna měli doma: 1 cuketu, 3 brambory, 2 mrkve, hrášek, kukuřici, 4 růžičky brokolice, jarní cibulku a česnek)
– 3 vejce
– 1 balení ricotty
– kolem 50 g strouhaného sýru
– trochu mléka a strouhanky
– 50 g másla
– petrželku
– muškátový oříšek, sůl, pepř
– 1/2 balíku kypřicího prášku

Pokud použijete bramboru a cuketu, nastrouhejte je a vymačkejte z nich vodu – nebudete muset potom přidávat moc strouhanky. Do směsi přidejte prolisovaný česnek, nasekanou cibuli a na malé kostičky nakrájenou zbylou zeleninu.

Ve druhé misce vyšlehejte vaječné žloutky s ricottou a přidejte je k zelenině. Ochuťte solí a pepřem, přidejte nasekanou petrželku, strouhaný sýr, rozpuštěné máslo, strouhanku a mléko – tyto 2 poslední potraviny v poměru takovém, aby bylo těsto ne moc tuhé ani řídké. Na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.

Těsto vložte do pečících formiček (nebo 1 zapékací misky) a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 st/45 min.

Jídlo je vhodné i pro nejmenší děti, které mají v jídelníčku zařazeny uvedené suroviny. V případě potřeby veškerou zeleninu nastrouhejte. Do roka akorát nesolte.